Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin.


Lueskelin tuossa uusinta Me Naiset-lehtee ja bongasin sieltä jutun Jonas Gardellista. Jonas on kirjoittanut trilogian "Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin" ja ensimmäinen kirja on nimeltään "Rakkaus". Se on just suomennettu ja löydettävissä kirjakaupoista. Toinen kirja on nimeltään "Sairaus" ja kolmas "Kuolema". Jonas Gardellin kirjat on noussut suureen suosioon Ruotsissa. Tai siis kolmas kirjahan on sielläkin vasta tulossa syksyllä eli sitä ei oo vielä julkaistu.

Meikäläinen oottelee et pääsen kirjojen kimppuun. Kirjasarja kertoo homoista ja heidän elämästä 80 luvun alun Tukholmassa. Se on ollut vaikeaa aikaa homoilla Ruotsissa ja Suomessa. Aina puhutaan, että Ruotsi on jotenkin edellä Suomea, mutta tuossa homoasiassa se ei oo ollut sen enempää "aikaansa edellä" kuin Suomikaan. Jonas G. sanookin, että Tukholma oli tuppukylä vielä 80 luvulla. Jonas G. kertoo trilogiassa oman tarinansa. Ja Jonas on kertonut, että hän on itkenyt vasta nyt kuolleita ystäviään ja jokaisessa kirjaseminaarissa hän ei vaan voi pidätellä kyyneleitään. Jonaksen suomalaissyntyinen poikakaveri kuoli Aidsiin ja kirjan ensimmäinen osa kertookin osaksi tämän tarinan sekä siitä kun Ruotsissa todetaan ensimmäset HIV tartunnat.

Kirjoista on tehty myös tv-sarja ainakin Suomessa YLE on sen esittänyt. Kattelin just tuolta yle areenasta, että löytyykö sitä sieltä, mut en kyllä bonggannu sitä sieltä. Mut ehkä mää sen jostain saan käsiini.

Tuo lause "älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin" tulee siitä, että sairaalassa joku vanhempi hoitaja oli torunut nuorempaa hoitajaa, koska tämä ei ollut käyttänyt kumihanskoja pyyhkiessään aids potilaalta kyyneleitä :(. Mutta eipä siitä silloin tiedetykkään ja aids/hiv oli todella pelottava juttu! Muistan itse jotenkin hämärästi, että meille tuli 80 luvulla Seura tai Apu ja kannessa oli juttu "Suomessa jo 6 HIV tartuntaa"...kun niitä tällä hetkellä on jo 3136 tapausta. 

TÄSTÄ pääsee lukemaan Me Naiset- artikkelin Jonaksesta.

Mun mielestä jokaisella ihmisellä on oikeus rakkauteen :) !!!


Pakko vielä kertoo tuon kirjankannen kuvan tarina. Kuvassa on suomalainen Jussi. Siis tuo joka halaa etualalla olevaa Jonasta. Jonas on kuvassa 18 -vuotias. Kuvan on ottanut Tuija Lindström (suomalainen hänkin). Jussi hirtti itsensä Djurgårdeniin, koska oli sanonut aikaisemmin, että se olisi hyvä paikka kuolla. Jussikin sairasti HIVä ja sen takia päättikin päättää päivänsä. 

Minusta tuo kuva on kaunis.

Kommentit

Suositut tekstit